Live Healthy Be Happy! Πρόγραμμα e-Twinning 2022-23

Δημοσιεύτηκε από τον/την 1lykalndr στις

Τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 στο 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα e-twinning σε συνεργασία με σχολεία της Γαλλίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Πορτογαλίας με τίτλο «Live Healthy Be Happy!» Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και συνολικά 75 μαθητές με 8 καθηγητές από το σύνολο των πέντε σχολείων. Οι μαθητές ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών αλληλεπίδρασαν για να μάθουν πώς ζουν οι συνομήλικοί τους σε διάφορες χώρες. Εργαζόμενοι σε διεθνείς μικτές ομάδες μαθητών, περιέγραψαν και σύγκριναν τον τρόπο ζωής τους σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον ελεύθερο χρόνο, τα χόμπι, τις υγιεινές συνήθειες και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Οι μαθητές πρότειναν αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις οποίες προσπάθησαν να εφαρμόσουν στην πραγματική ζωή.

Οι βασικότερες δραστηριότητες που εκπονήθηκαν ήταν οι παρακάτω:

  • Διαδικτυακές συναντήσεις σε πραγματικό χρόνο μεταξύ καθηγητών και μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μία διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ καθηγητών και τρεις διαδικτυακές συναντήσεις Ελλάδα-Πολωνία, Ελλάδα-Ιταλία, Ιταλία-Γαλλία. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν είτε με την πλατφόρμα της ιστοσελίδας του e-twinning, είτε με την επίσημη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης.

  • Παρουσιάσεις σχετικά με κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, πνευματικά δικαιώματα και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Δημιουργήθηκαν παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, πνευματικά δικαιώματα και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Επιπλέον η προστασία προσωπικών δεδομένων εξασφαλίστηκε με τη συλλογή δηλώσεων απορρήτου από όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές σύμφωνα με τον κανονισμό 2018/1725 για την προστασία δεδομένων όπως επιβάλλει η πλατφόρμα του e-twinning

  • Παρουσιάσεις με χρήση βίντεο (drone, φωτογραφίες, google earth studio, μοντάζ επεξεργασία βίντεο) του σχολείου και της περιοχής της κάθε χώρας

Η κάθε συμμετέχουσα χώρα δημιούργησε παρουσιάσεις ή βίντεο ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν το σχολείο και την ευρύτερη περιοχή που ζουν οι μαθητές

Βίντεο παρουσίασης της ευρύτερης περιοχής του 1ου Λυκείου Αλεξάνδρειας:

Βίντεο παρουσίασης του σχολείου:

  • Διαγωνισμός αποφθεγμάτων και λογοτύπων σχετικά με τη θεματολογία του προγράμματος

Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός αποφθεγμάτων και λογοτύπων σχετικά με τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης των μαθητών. Τα λογότυπα που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν από το κάθε σχολείο.

Ula M logo Italy 3

  • Έρευνα σχετικά με την θεματολογία του προγράμματος (κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες) καθώς και δημιουργία ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με εξαγωγή συγκριτικών αποτελεσμάτων μεταξύ των πέντε συμμετεχόντων κρατών

Όλοι οι μαθητές εργάστηκαν συνεργατικά και δημιούργησαν μια συλλογή κειμένων, αρθρών και φωτογραφιών σχετικά με τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Επιπλέον δημιουργήθηκε κοινό ερωτηματολόγιο, το οποίο απάντησαν μαθητές από όλα τα συμμετέχοντα κράτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

  • Ημέρα παρασκευής superfood στο σχολείο

Οι μαθητές και καθηγητές του προγράμματος επινόησαν δικές τους συνταγές για υγιεινές παρασκευές, τις οποίες και υλοποίησαν στο σχολείο.  

  • Παρουσίαση βελτίωσης του τρόπου ζωής των μαθητών

Ζητήθηκε από τους μαθητές να εφαρμόσουν όλα όσα αποκόμισαν από το πρόγραμμα στην καθημερινότητα τους. Οι μαθητές με φωτογραφίες και περιγραφές παρουσίασαν την δική τους αλλαγή στον καθημερινό τρόπο διαβίωσης τους. 

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται στην υποσελίδα του έργου, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-twinnng, όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του έργου σε μορφή Padlet.

Οι καθηγητές

Αγραφιώτης Αντώνης ΠΕ03

Κοταμπίτση Μαρία ΠΕ06

Κατηγορίες: Δραστηριότητες