Σχολική ομάδα επιχειρηματολογίας-αντιλογίας

Δημοσιεύτηκε από τον/την 1lykalndr στις

Από τον Οκτώβριο του 2021 κάθε Δευτέρα στις 4 το απόγευμα στο 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας συναντιέται και ανταλλάσσει επιχειρήματα η σχολική ομάδα επιχειρηματολογίας-αντιλογίας.

Η αντιλογία συχνά συγχέεται με την ανούσια ανταλλαγή λεκτικών διαξιφισμών, με την εριστικότητα και την αυθάδεια. Ωστόσο, η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και, τελικά, στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους/τις συνδιαλεγόμενους/ες πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Η δημιουργία ομάδας επιχειρηματολογίας –αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των εφήβων, δίνοντας τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Οι κανόνες επιτρέπουν στους μαθητές να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας με σεβασμό και κατανόηση. Οι μαθητές ασκούνται λοιπόν κατά το πρότυπο του Σωκράτη που αποτέλεσε σύμβολο γόνιμου «πνεύματος αντιλογίας». Στις 11, 12 και 13 Μαρτίου η ομάδα επιχειρηματολογίας-αντιλογίας του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας έλαβε μέρος στους:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ PIERCE 2022

Του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce

μαζί με τα πιο ιστορικά σχολεία της Ελλάδας.
Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce
Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Ριζαρείου
Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία»
Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου
Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ»
Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών
Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος»
Ιδιωτικά Σχολεία ΑΞΙΟΝ
Ιδιωτικό Λύκειο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων
1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο
2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Η ομάδα επιχειρηματολογίας –αντιλογίας του σχολείου μας κληρώθηκε και συναγωνίστηκε με την ομάδα επιχειρηματολογίας-αντιλογίας του Ιδιωτικού Λυκείου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», στο θέμα «Επιτρέπεται η εμπορική εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων». Οι μαθητές μας 1) Κύρμπεης Δημήτρης 2) Ντρέκα Νίκος και 3) Τραγιαννοπούλου Ευαγγελία είχαν το ρόλο του αντιλόγου.

Την επόμενη ημέρα στις 12 Μαρτίου οι μαθητές μας 1) Κάσα Ηλιάνα 2) Κύρμπεης Δημήτρης 3) Στεφούλη Έλενα συνέχισαν στους ρητορικούς αγώνες έρχοντας αντιμέτωποι με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων, από την πλευρά του λόγου στο θέμα «Μόνο για σοβαρούς λόγους ασφάλειας επιτρέπεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Επίσης, οι μαθητές 1) Ντρέκα Νίκος 2) Κύρμπεης Δημήτρης 3) Τραγιαννοπούλου Ευαγγελία δοκιμάστηκαν και στο ατομικό ρητορικό αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου των 6 λεπτών.

Οι μαθητές πραγματικά απόλαυσαν την συμμετοχή τους.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας!

Για την προετοιμασία των μαθητών βοήθησαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες Κολισιάνη Ιορδάνα και Γκαρανάτσιου Ελένη, οι οποίες συμμετείχαν και ως κριτές στους τριήμερους διαδικτυακούς ρητορικούς αγώνες του Αμερικανικού κολεγίου Pierce.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Κατηγορίες: Δραστηριότητες