Ετήσια Έκθεση του Ρητορικού Ομίλου του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Δημοσιεύτηκε από τον/την 1lykalndr στις

Στο 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας κατά το σχολικό έτος 2022-23  λειτούργησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ρητορικός όμιλος με τίτλο «Επιχειρηματολογία & Αντιλογία» με μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου και καθηγητές-προπονητές, τους φιλολόγους, την Γκαρανάτσιου Ελένη & τον Γάκο Σωτήρη.

Ο αριθμός των 8 μαθητών από τους 12 που συμμετείχαν στον Όμιλο κρίνεται ικανοποιητικός για τα αριθμητικά δεδομένα του σχολείου και των αυξημένων υποχρεώσεων  των μαθητών λόγω της συμμετοχής τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους. Η παρουσία των 8 μαθητών στις συνεδρίες του Ομίλου ήταν ικανοποιητική. Τα θέματα του ομίλου ανταποκρίνονταν σε ικανοποιητικό βαθμό στα ενδιαφέροντα των μαθητών και οι μαθητές ήταν αρκετά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στις δράσεις του Ομίλου. Η συμμετοχή τους και ο βαθμός εμπλοκής τους στις δράσεις του ομίλου ήταν πολύ ικανοποιητικός. Ο κάθε μαθητής εργάστηκε ομαδικά συνεισφέροντας με τις προσωπικές του ικανότητες και γνώσεις στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου. Προς την ομαδοσυνεργατική αυτή κατεύθυνση συνετέλεσε η χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών (παιχνίδι ρόλων, έξι σκεπτόμενα καπέλα De Bono). Οι εργασίες και τα ρητορικά αγωνίσματα κατανεμήθηκαν με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Όλοι οι μαθητές ήταν ευγενικοί, άκουσαν με υπομονή και έλαβαν σοβαρά τις προτάσεις των υπευθύνων καθηγητών του ομίλου. Όλοι  οι μαθητές εργάστηκαν παραγωγικά και δημιουργικά και επιθυμούν να επαναλάβουν την ίδια συνεργασία  τη νέα σχολική χρονιά.

Επιμόρφωση καθηγητών Ομίλου: Οι καθηγητές του Ομίλου παρακολούθησαν δίωρη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση την Πέμπτη 1/12/2022 (18.00-20.00) σχετικά με τους αγώνες επιχειρηματολογίας ΓΕΛ από την οργανωτική συντονίστρια του 2ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Ζάγκα Ελευθερία.

Οι στόχοι του Ομίλου ήταν σαφείς και ξεκάθαροι από την αρχή του σχολικού έτους, όπως αυτοί αναφέρθηκαν στο σχέδιο υποβολής του Ομίλου. Η υλοποίηση των στόχων του Ομίλου είχε προγραμματιστεί μέσα από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο τηρήθηκε με ακρίβεια μέσα 20 δίωρες συναντήσεις (40 διδακτικές ώρες). Παράλληλα οι μαθητές του ομίλου μας με την βοήθεια των καθηγητών-προπονητών του Ομίλου διαμόρφωσαν τον μηνιαίο προγραμματισμό του:

  1. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : Ύστερα από συζητήσεις με τους υπευθύνους του Ομίλου οι μαθητές πρότειναν θέματα για επεξεργασία σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους, την ηλικία τους και τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας.
  1. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Διαπραγμάτευση θεμάτων επιχειρηματολογίας.
  1. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : Διοργάνωσαν Αγώνα Αντιλογίας στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή (22 Δεκεμβρίου) του σχολείου και τον παρουσίασαν και στα δύο τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών της Β΄ τάξης παρουσία της διεύθυνσης του σχολείου, του διευθυντή κ. Κούγκα Κωνσταντίνου και του υποδιευθυντή κ. Θεοδωρακόπουλου Πρόδρομου και όλων των φιλολόγων της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β΄ Τάξης κ. Καμπουρτζούδη Χρυσούλα, κ. Γάκου Σωτήριου, κ. Γκαρανάτσιου Ελένης και της κ. Περτσαμίδου Χρύσας, φιλολόγου της έκθεσης της Β΄ τάξης.
  2. ΜΑΡΤΙΟΣ: Συμμετείχαν, στους 7ους αγώνες Επιχειρηματολογίας ΓΕΛ Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήχθησαν το Σάββατο 18/3/2023, στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι παρακάτω 7 μαθητές από τον Όμιλο
  • Ασίκη Ευθυμία Α1,
  • Κύρμπεης Δημήτρης Γ2 και
  • Αδαμοπούλου Λεμονιά Α1 , ως βασικοί ομιλητές,
  • Κόρτσα Σουάντα Α1 ως εκπρόσωπος της ομάδας του Ρητορικού Ομίλου του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας,
  • Ρεσινιώτη Χρύσα ως χρονομέτρης της ομάδας,
  • Χαντζοπούλου Δέσποινα Α2 και Στεφούλη Ελένη ως αναπληρωματικά μέλη της ομάδας

με αρχηγό τον διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Κούγκα Κωνσταντίνο και συνοδούς καθηγητές τους δύο καθηγητές του Ομίλου.

Στον πρώτο γύρο κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν το Αρσάκειο σχολείο της Θεσσαλονίκης με το ακόλουθο θέμα: «Στις σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου έχει εξαλειφθεί η ανισότητα ανδρών-γυναικών»(A΄ Γύρος), στο δεύτερο γύρο κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν το σχολείο Ροδολίβους Σερρών με θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη του κράτους»(Β΄ Γύρος) και στον τρίτο γύρο κληρώθηκαν για δεύτερη φορά να διαγωνιστούν με το Αρσάκειο σχολείο της Θεσσαλονίκηςμε θέμα «Mόνο η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας»(Γ΄ Γύρος). Τα αποτελέσματα του ρητορικού αγώνα σε σύνολο 34 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν μία νίκη και δύο ήττες για τον Όμιλο Ρητορικής του 1ου ΓΕΛ. Αλεξάνδρειας σε έναν «μαραθώνιο ρητορικής» που διήρκησε 9 ώρες (9:00-18:00).

  1. ΑΠΡΙΛΙΟΣ :Συμμετείχαν στην Α΄ Φάση των αγώνων επιχειρηματολογίας των Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας που διεξήχθησαν την Τρίτη 25/4/2023 στο 2ο ΓEΛ Βέροιας Τα θέματα τα οποία διαπραγματεύτηκαν ήταν στον Α΄ Γύρο «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών» από την πλευρά του λόγου και στον Β΄ Γύρο «Με την τηλεργασία χάνεται οποιαδήποτε κοινωνικότητα των εργαζομένων», από την πλευρά του λόγου. Η πενταμελής ομάδα των μαθητών-τριων του Ομίλου ήταν
  • Χαντζοπούλου Δέσποινα(Α3)
  • Κύρμπεης Δημήτρης(Γ2)
  • Στεφούλη Έλενα (Β4)
  • Ντρέκα Γκαμπριέλλα (Α2)
  • Κόρτσα Σουάντα(Α1)
  1. ΜΑΙΟΣ:Επιτυχή ολοκλήρωση παρακολούθησης Ομίλου-Απονομή βεβαιώσεων από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας
  • Βεβαίωση παρακολούθησης και επιτυχούς συμμετοχής από τον Διευθυντή και τον υπεύθυνο καθηγητή του Ομίλου στους μαθητές.
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής από το 2ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας στους μαθητές.
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής από την Α΄ Φάση των αγώνων επιχειρηματολογίας των Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας στους μαθητές.
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς του Ομίλου ως Κριτές στους Ρητορικούς Αγώνες του 2ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς του Ομίλου ως Κριτές στους Ρητορικούς Αγώνες της Α΄ Φάσης των αγώνων επιχειρηματολογίας των Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας.

Οι δράσεις και οι  εργασίες του Ομίλου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ομίλου: Δημιουργήθηκαν αρχείο –λεύκωμα σε ψηφιακή μορφή  που προβάλλουν τις δράσεις των μαθητών του ομίλου.

 Συνοψίζοντας  ο  Όμιλος Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας πέτυχε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τους στόχους που αρχικά είχε θέσει προωθώντας το ευ αγωνίζεσθαι  στην προετοιμασία των μαθητών σε διασχολικούς ρητορικούς αγώνες.
Ο Όμιλος Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας λαμβάνοντας τις ανάγκες και τις προτάσεις των μαθητών για συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου για τρίτη χρονιά θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των γνώσεων που οι μαθητές έχουν αποκομίσει από τη διδασκαλία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στο σχολείο. Η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος θα έχει ως συνέπεια την προετοιμασία τους για το μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας. Επιπλέον, θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια διαφορετικού είδους συνεργασία και σχέση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας με κύριο κριτήριο την ομαδική εργασία.


Οι καθηγητές

Γκαρανάτσιου Ελένη ΠΕ02

Γάκος Σωτήρης ΠΕ02

Κατηγορίες: Δραστηριότητες